torsdag 7. januar 2010

Overfall i Dagsrevyen

Hva gjør man ikke for å få en god opptakt til en ganske forutsigbar debatt? Torsdagens (7/1) Dagsrevy ga et eksempel på hvordan man vinkler en sak ut av alle proporsjoner for å få en god inngang til en debatt etter nyhetene. Statsråd Magnhild Kleppa ble hengt ut fordi hun hadde lengre sykemelding enn det som svenskenes ordning anbefaler for hennes diagnose. Dette er den svenske fasiten som Stoltenberg omtalte på kartellkonferansen som en mulig vei å gå for å få sykefraværet ned. Svenskene har standarisert sykmeldingsperioder som veiledende for legene for de ulike diagnoser.
Kleppa hadde altså overkredet den svenske normen: VOILA! Så har man et eksempel på "misbruk" - at andre statsråder (Storberget med kollaps og Brustad med prolaps) hadde hatt sykemeldinger over den svenske normalen, ble lagt ut som mangel mellom liv og lære.
Stort lenger går det ikkean å tøye strikken, men jaggu fikk noen leger kommentere saken også, det var siste dråpen i den sitronen. Dersom debatten om sykemeldinger skal holdes på et slikt populistisk smørjenivå som dette, er det på tide å si si STOPP ! Dagsrevyen kan ikke bruke sin forlengede sendetid til å trekke samfunnsdebatten ned på et nivå full av billige poenger og moralisme.
Det er slett ikke slik at småskulkingen er hovedårsaken til sykefraværets eksplosive økning de siste årene, det er ikke "slett arbeidsmoral" som er hovedproblemet: langtidsfraværet er stadig økende.
Legene i innslaget mente at statsrådene kunne ta annet tilpasset arbeid mens de var sykmeldte; arkivering på Srtortinget for eksempel. Flott: jeg gleder meg til å se sykmeldte leger ute i vinterlandet der de får brukt kroppen og måker kommunale fortauer og som de også kan gruse etterpå; så blir det færre bruddskader på Legevakten.
Jeg ser fram til at Dagsrevyens slitne reportere tar undervisningsvikariater i samfunnsfag på skolene mens de kommer seg etter å ha møtt veggen og blitt utbrennt. Kort sagt: la hele samfunnet organisere sykmeldinger slik at folk går i et arbeid de verken kan- eller har kompetanse til å utføre - og kall det tilpasset arbeid i en sykmelding.
Hvis NRK Dagsrevyen synes det er et scoop å la en statsråd bli satt helt ut for åpen mikrofon, så hører det til en journalistisk epoke som burde være forlatt for 20 år siden.
Kunsten er ikke å få maktmennesker til å se dumme ut. Kunsten er å stille spørsmål som avdekker og forklarer og gir seerne en ny forståelse.
Men det er ikke sikkert det er en vinkling som passer sendeskjemaet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar